Rüzgâr (devam)

"Rüzgâr enerjisi"ni konu edinen üçüncü yazım. Ironiyi elden bırakmayan bir okurum dün şöyle diyordu: "Askeri birlikler 'Tek vatan, tek bayrak, tek dil' sloganıyla Elazığ'ın anacaddesinde resmi geçit yapıyor, ama siz kaç gündür rüzgârın peşine takılmış gidiyorsunuz. Oldu mu şimdi?"

Rüzgâr eken enerji biçer

Yeni Şafak, Kürşat Bumin - “Rüzgâr” faslına ilişkin bu kadar yeter herhalde... Hatırlatmaya gerek yok herhalde: Sözünü ettiğimiz rüzgâr, (Attila İlhan'ın bir şiirini hatırlayarak söylecek olursak) tabii ki “muhalif bir rüzgâr”! Merak edenler için şu notu da düşeyim: “Apolitik yazılar” dizisi son bulmadı. Sırada “nükleer enerji” meselesi var.

Rüzgârın önüne düşmek

Yeni Şafak, Kürşat Bumin - İsterseniz yazıya biraz da "politik" renk katmak için, "rüzgâr enerjisi" tutkusu ve "birey olma" arasındaki bağa da temas edeyim: Dünkü yazıda da değindiğim gibi "enerji" söz konusu olduğunda da öne çıkabilen bir "bağımsızlık" duygusundan söz etmek abartı değildir. Ben yukarıda küçük bir bölümünü aktardığım mesajlarda bu "bireysellik" arayışının izini de gördüm doğrusu.

Bir atasözü: 'Rüzgârın önüne düşmeyen yorulur'

Yeni Şafak, Kürşat Bumin - Bir ülkenin enerji üretimi için seçtiği teknoloji türünün pek çok açıdan belirleyici olduğunu tekrarlayan yorumlara katılmamak imkansızdı. Nükleer santrallere sadece herkesin malûmu olan sakıncalarından dolayı değil, kurulması ve işletilmesinde kaçınılmaz olarak devreye girecek olan “askeri-polisiye” önlemler-ilkeler açısından da karşı çıkılmalıydı.

Ufuk Uras’tan işkenceye karşı kanun teklifi

NTV - ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmeye İlişkin Ek Seçmeli Protokol’ün onaylanmasını öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

Körfezi kaplayan madde denizanası çıktı

CNNTürk - İzmit Körfezi'nde deniz yüzeyini tamamen kaplayan beyaz maddenin sırrı çözüldü. Maddenin öldükten sonra parçalanmış bir denizanası türü olduğunu açıkladı.

İran'la büyük enerji anlaşması

NTV - Anlaşma çerçevesinde, her biri iki bin megavat güçte iki adet İran tarafında, bir adedi de Türkiye tarafında olmak üzere 3 adet termik elektrik santrali kurulacak.

3. köprüde güzergah rantı

Yeni Şafak - 3. Boğaz köprüsü ve bağlantı yollarının yapılacağı bölgelerde, arsa fiyatları yüzde 500 arttı. Spekülatörler 3 yılda 100 milyar dolar kar sağladı.

40 bin kişilik profesyonel ordu

Yeni Şafak - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Profesyonel orduya geçişle ilgili 8 sene evvel kanun çıktı. Kadrolar alındı. Bu kadroların bir kısmı dolu, bir kısmı boş. Boş olan kadrolara yeniden atamalar yapılmaktadır. Atamalar tamamlandığı zaman sayı 40 bin civarında olacaktır."

Türkiye’de çocukların hali kötü

NTV - Türkiye’de 42 bin çocuk sokakta yaşıyor, yılda 7.000 çocuk tecavüz ve tacize uğruyor.

Nükleer Santrallerin kurulmasına onay

CNNTürk - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun''u onayladı.

Hailstorm causes cluster bomb blasts in S. Lebanon - Yahoo! India News

Reuters - The cluster bombs were dropped by Israel during its war with Hezbollah guerrillas last year. The hailstones, as big as walnuts, fell in a number of valleys in south Lebanon, the agency said.

Baghdad Bonanza - The Top 100 Private Contractors in Iraq and Afghanistan

Public Integrity, Bill Buzenberg - KBR Inc., the global engineering and construction giant, won more than $16 billion in U.S. government contracts for work in Iraq and Afghanistan from 2004 to 2006

İhalelerde aslan payı Cheney'ye

Yeni Şafak - ABD'nin 25 milyar dolarlık savaş ihalelerinden 16 milyarla aslan payını Halliburton şirketi aldı. 100 ihaleden -12'si Türkiye olmak üzere- 31'i yabancı şirketlere gitti

Former aide blames Bush for leak deceit

AP - Former White House press secretary Scott McClellan blames President Bush and Vice President Dick Cheney for efforts to mislead the public about the role of White House aides in leaking the identity of a CIA operative.

US Supreme Court ponders gun law

BBC - The US Supreme Court is to consider Americans' right to bear arms for the first time in nearly 70 years.

Olmert: 2008'de anlaşma olabilir

BBCTurkish - İsrail Başbakanı Ehud Olmert 2008 yılında Filistinlilerle bir barış anlaşması imzalanabileceğini söyledi.

BM’den NATO’ya suçlama

NTV - BM İnsan Hakları Komiserliği, NATO askerlerinin bu yıl Afganistan’da yol açtığı sivil kayıplarının “tehlikeli düzeylere” çıktığını belirterek, uluslararası güçlerden kurbanlar için tazminat ödemelerini istedi.

ABD’li diplomatlar savaş’tan kaçıyor

NTV - Diplomat açığı olan diğer ülkeler ise Cezayir, Bosna Hersek, Sırbistan, Suudi Arabistan, Sudan, Yemen ve bazı Afrika ülkeleri...

Annapolis zirvesine Türkiye de davetli

NTV - Türkiye, ABD’nin Annapolis kentinde, 27 Kasım’da yapılacak Ortadoğu barış konferasına davet edildi. Davetli ülkeler arasında Suriye ve Suudi Arabistan da var.

Give Thanks for Oil and OPEC

Truthout, Kelpie Wilson - When you sit down for your Thanksgiving meal this week, don't forget to thank the oil. No, not the extra extra virgin olive oil or the polyunsaturated high omega 3 vegetable oil, but the crude - the dead dino, fossilized pond scum, ancient sunlight, rock oil - aka, petroleum.

25 million at risk after data discs go missing

Guardian - A frantic, secret police-led search over the past week has been unable to locate the discs, containing information on half the British population, sent by unrecorded post. All banks and building societies have been alerted and the public has been told to be vigilant of raids on their bank accounts.

Is Corporate Greenmania Real?

CommonDreams - "The “Business of Green” and “Green is Gold” are among the phrases finding their way onto the nation’s business pages and into the advertisements of major corporations. After years of corporate greenwashing, is this wave of corporate greenmania for real? Is it more than hype when the New York Times marks a recent article with the sidebar “The market tells producers: It’s go green or goodbye.”?"

Autumn rain down 90 percent in China rice belt

Reuters - Large areas of south China are suffering from serious drought, with water levels on two major rivers in rice-growing provinces dropping to historic lows.

Global Warming: A call to action

Seattle Post Intelligencer - Many former skeptics of global warming have made a smooth transition to questioning whether the costs of cuts in emissions are manageable or worthwhile. With its new urgency and clarity, the latest report should move everyone toward action.

Dry Qingdao tapping Yellow River water for Games

Reuters - China has begun storing water pumped from the Yellow River in Olympic co-host city Qingdao to guarantee supplies in the parched northern port during next year's Games, local media reported.

UN: One million Somalis have now fled their homes

Reuters - The number of Somalis uprooted by fighting in their own country has hit a "staggering" one million, the United Nations' refugee agency said on Tuesday.

Oil price surges back above $98

BBC - US light, sweet crude touched a record-equalling $98.68 a barrel before settling up $3.39 at $98.03 a barrel.

Kosova görümeleri sonuçsuz

BBCTurkish - Kosovalı Arnavutlar, bölgeye bağımsızlık yerine geniş özerklik tanıyan Sırp önerisini reddetti.

İnsandan büyük deniz akrebi fosili bulundu

NTV - Bulunan kıskaç fosilinin boyunun 46 santimetre olmasından yola çıkan araştırmacıların, 460 ila 225 milyon yıl önce yaşadığı sanılan bu canlının boyunun 2.5 metre olduğunu düşünülüyor.